Sommarpratare i P1

Sommar i P1
Glad sommarpratare med krans i håret.  Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

I tisdags blev det offentligt – årets sommarpratare 2014. Och med på den listan fanns jag och tisdagen den 1 juli sänds mitt program …
Det var en intensiv dag med stor presskonferens, spännande möten och god mat. Intervjuer och fotografering av en hel del media. Det känns så oerhört stort på något sätt, att ha fått frågan. Att folk tror att det finns människor där ute som vill höra min historia. Inte så att jag tvivlar på att det jag har att säga är intressant, men det ska ju ändå väckas en tanke hos någon, jag ska dyka upp i någons medvetande. Coolt!
Just nu pågår förstås en massa skrivande och ur det kommer det manus som ska ligga framför mig på skrivbordet vid inspelningen. Till min hjälp har jag Augustin Erba, producent och författare. Nedan följer den korta offentliga presentationen:

Helene Ripa
Elitidrottare, art director, typograf, 43 år
Född i Bromma, bor i Haninge kommun utanför Stockholm
Debuterar som Sommarvärd

Tog guld på 15 km längskidor i Paralympics i Sochi i år. Det var första guldet i vinter-Paralympics för Sverige sedan Lillehammer 1994. Tog silver på mix-stafetten i samma tävling. Har tävlat i både simning och längdskidor och listan över medaljer är lång i båda sporterna. Har inte bara vunnit guld i Paralympics, utan också i SM, EM och VM. Fick cancer som 14-åring och blev tvungen att amputera höger ben ovanför knät. Tränar också mountainbike, orientering och kajak.

– Jag kommer prata om hur man reser sig – trots att man förlorat ena benet. Om hur man lever med sina motgångar, och hur det sedan känns att ha besegrat dem. Och så kommer jag prata om en jordgubbstårta som förändrade mitt liv.

Här finns länken till mitt sommarprogram om du vill lyssna i efterhand.

3299315_570_321
Jag och Evabritt Strandberg, henne kan ni lyssna på den 2:a juli.  Foto: SR

3331889_2048_1152
Analys och diskussion efter inspelat program med producent Augustin Erba (höger) och redaktör Elin Claeson (vänster).  Foto: Jonas Ekblom/SR

9 thoughts on “Sommarpratare i P1

 1. Men vad spännande, Helene! Både för dig som får göra detta och för oss andra som givetvis kommer att lyssna! Lycka till! 👍😊🌺

 2. Ping: Sällskap på långpasset av Sommarpratare | LindaKW - träning,hälsa & mammaliv

 3. Jag brukar inte lyssna på Sommarpratarna. Egentligen mest för att jag sällan kommer ihåg att byta kanal från P4 eller P3. Men tack vare att jag lyssnade på nyheter från Radiosporten strax efter 13 där dom tipsade om att lyssna på ditt program så lyckades jag ratta in programmet idag.

  Ett stort tack för ett otroligt intressant och gripande sommarprat!!! Du verkar vara en väldigt stark kvinna och jag önskar dig all lycka i framtiden med allting!

  MVH/ Mattias

 4. Lyssnar på ditt sommarprat nu, bara hört din namn förut men aldrig riktigt känt till dig. Sällan jag får tårar i ögonen men under halva (så långt jag lyssnat nu) har jag fått de flera gånger!

  Satan va grym du är, vilken inspirationskälla!!!

 5. Tack för ett fantastiskt sommarprogram! Du är en verkligen en fantastiskt kvinna och människa! Önskar dig all lycka nu och i framtiden! Allt gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s